Cor en Henk Moesman                                                    (foto: Piet Gispen)

 

Op 9 september 1896 schreef Dhr van der Meiden het bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. In dat jaar is de start te traceren van dit nog steeds bestaande bedrijf, dat inmiddels de naam Meubelmakerij Moesman BV draagt. In 1907 ging Van der Meiden, naar voorbeeld van zijn vroegere baas, naast de werkplaats in de Koninginnestraat wonen. Deze periode wordt gekenmerkt door opdrachten van particulieren en soms ook wel seriewerk voor grote broer Pander. In 1922 deed Van der Meiden de meubelmakerij over aan zijn schoonzoon G.F. du Mée.
In die tijd had de firma zich een bestaan in het Haagse verworven. Zowel de crisis- als de oorlogsjaren kwam het bedrijf redelijk ongeschonden door. Er veranderde weinig in de meubelmakerij zelf. Zo werden het geringe aantal machines dat aanwezig was nog met drijfriemen aangedreven. In 1965 werd de firma overgedaan aan H.M. Moesman, werknemer in de zaak. Ook hij ging naast de meubelmakerij in de Koninginnestraat wonen. In 1978 werd de firma een B.V. onder leiding van de gebroeders H.M.(Henk) en C.(Cor) Moesman.

Door de stadsvernieuwing werd de firma tweemaal verplaatst: in 1981 naar de Wateringsestraat en in 1991 naar de huidige locatie aan de Assendelftstraat 28a.
De laatste decennia werd het bedrijf gemoderniseerd en ontwikkelde de meubelmakerij zich tot een gerenommeerd bedrijf op het gebied van restauratie en reconstructie van antiek meubilair. Onder meer werden voor de Rijksgebouwendienst diverse opdrachten uitgevoerd. Zo werden in 1979-82 een vergadertafel en 52 stoelen voor de Trêveszaal gemaakt en werd in 1986 meubilair van de Paleis Noordeinde gerestaureerd. Een recentere opdracht is de reconstructie van het winkelinterieur van de firma Van den Heuvel aan de Hoge Nieuwstraat. 
Het bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van historisch meubilair, waaronder veel meubelen van Haagse fabrieken en er worden ook unieke nieuwe meubelen vervaardigd voor diverse opdrachtgevers.

 

Onze ploeg                                                         (foto: Piet Gispen)